sreda, 12. september 2007

Možganostroj - 4. poglavje (prehod čez slovensko mejo)

Netopirko si je komaj opomogel od prijetnega presenečenja. Nasmehnil se je do obrvi in bi se še čez, a ga je ovirala presneta zobna proteza, ena izmed mladostniških neprijetnosti, ki se je ni in ni mogel znebiti. Poskusil je vse, klešče, vrtalni stroj, izvijač, primež, celo v pralni stroj je vsake toliko časa potisnil glavo, pa ni nič zaleglo.

Na mejnih prehodih večinoma ni imel težav. Nekoliko se je zapletlo le na slovenski meji, ko so ga zaustavili cariniki preizkušajoč inteligenco vstopajočih ljudi.

»Dober večer. Nekaj vprašanj imamo za vas.«
»Ja? Kar izstrelite.«
»Nehajte duhovičiti,« se je napravil užaljenega carinik, ki je svojo pištolo, pa ravno danes, nekam založil. Morda so jo vzeli otroci s seboj v šolo?
»Prvo vprašanje in drugo in tretje… Pravilni odgovor je en sam na vsa tri vprašanja.« je izstrelil prvi carinik.
»Ste se kdaj že identificirali s smetišno kanto?« je nadaljeval drugi.
»Kolikokrat na dan opravlja vaš najljubši idol veliko potrebo?« se je vtaknil tretji.
»Koliko spodnjic nosi trenutno predsednikova ljubica?« je zaključila ženska, ki je slučajno zašla.

Vrglo ga je s tira. Takega zapleta ni pričakoval. Čelo se mu je orosilo, že je čutil Matildin dih za vratom, zobje so mu zašklepetali, edina možganska celica pa se je na vso moč trudila z neko asano iz Velike knjige o jogi. Nenadoma se je spomnil na možganostroj. Priložnost da ga preizkusi. Skrivaj je vtipkal vprašanja na urin zaslon, ki ga je potegnil izpod rokava in ki je bil preko satelita kar direktno priključen na možganostroj. Sekunde so tekle, potne kaplje so mu curljale z nosu. Pred očmi se mu je odvijalo najprej njegovo borno skavtsko življenje, prva ljubezen na morju (ime ji je bilo Mirka, ali nekaj podobnega), preganjanje mačk… in ko je pomislil, da se je morda vendarle uštel glede možganostroja, biip.

Prebral je odgovor na zaslonu in izbruhnil:«Bi se poročili z mano?«

Carinike je skoraj pobralo od navdušenja. Končno nekdo s pravim odgovorom. Bil je že skrajni čas, saj jim je šef obljubil, da jih bo vrgel na cesto, če ne bodo našli nekoga, ki bo zmogel napor in razrešil na videz nerešljivo uganko treh vprašanj. Cariniki so nemudoma poklicali kolege s policije, ki so nato z največjimi častmi pospremili batmobil do naslednjega mejnega prehoda.

0 komentarjev: